Foreldrerollen kommer med et enormt ansvar. Vi skal være trygge havner, rollemodeller og veiledere. Men hva skjer når voksenverdenen normaliserer fyll foran barn og unge? Når det som skulle vært en trygg og hyggelig setting, i stedet forvandles til en uforutsigbar affære med voksne som ikke lenger er seg selv?
Når barn blir vitne til voksnes alkoholbruk
Dagsavisens debattartikkel Fylleræl for kidsa er ikke greit, skrevet av Inger Lise Hansen, generalsekretær i Actis, setter fokus på nettopp dette problemet. Hansen har lenge vært en tydelig stemme i debatten om alkoholens plass i samfunnet, og hun viser igjen hvorfor dette temaet fortjener oppmerksomhet. Artikkelen peker på hvordan barn merker endringene hos voksne som drikker, og hvordan dette kan skape utrygghet og usikkerhet.
Barn forstår mer enn vi tror
Barn og unge er eksperter på å tolke voksnes atferd, og de oppfatter langt mer enn vi tror. For noen er voksnes alkoholkonsum udramatisk, men for andre kan det være alt annet enn det. Barn skal slippe å bekymre seg for om foreldrene deres blir en annen versjon av seg selv etter et par glass vin.
Normaliseringen av alkohol i sosiale sammenhenger
Likevel har vi en kultur hvor alkohol er en selvfølge i sosiale sammenhenger, uavhengig av om barn er til stede. Vi har normalisert drikkingen så mye at vi ikke engang reflekterer over hvordan den påvirker de yngste. Vi avfeier bekymringer med at «vi blir jo ikke fulle» eller «barn tåler mer enn vi tror». Men barn skal ikke tåle voksnes rus. De skal ikke trenge å gjøre det.
Alkoholfri Norge – mer enn et alternativ
Alkoholfri Norge handler om mer enn bare et alternativ til vinflasken. Det handler om å skape en kultur hvor barn slipper å oppleve usikkerheten rundt berusede voksne. Det handler om å vise at trygge, gode voksenforbilder ikke trenger alkohol for å kose seg, feire eller slappe av.
Dagsavisens artikkel setter ord på en problemstilling mange kjenner seg igjen i. Når vi sier at fylleræl for barn ikke er greit, så mener vi det. Det betyr ikke at vi peker finger eller sier at ingen skal drikke. Men det betyr at vi anerkjenner barns perspektiv. At vi tar ansvaret vårt på alvor. Og at vi våger å tenke nytt om hvordan vi inkluderer barn i sosiale settinger uten at de samtidig eksponeres for voksnes alkoholvaner.
For barn får ikke velge om de vil delta i fyllerælet eller ikke. Det ansvaret er det vi voksne som må ta.
Les hele debattinnlegget her: Fylleræl for kidsa er ikke greit